Μουσείο Ακρόπολης: Μια νέα έκθεση μάς συστήνει την άγνωστη αρχαία Αρμενία
Οι 200 αρχαιότητες που θα παρουσιαστούν καλύπτουν μια εντυπωσιακά μεγάλη χρονική διαδρομή, από την Παλαιολιθική Εποχή έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., και φωτίζουν έναν κόσμο που συνδέθηκε με τους μεγάλους πολιτισμούς της περιοχής.
Ένας πολιτισμός που παραμένει σχετικά άγνωστος στο ελληνικό κοινό έρχεται στο προσκήνιο μέσα από περίπου 200 αρχαιότητες, σε μια έκθεση που ανοίγει ένα διαφορετικό παράθυρο στον αρχαίο κόσμο.
Από τα μέσα Νοεμβρίου έως την άνοιξη του 2027, το Μουσείο Ακρόπολης θα παρουσιάσει την αρχαία Αρμενία μέσα από αντικείμενα που καλύπτουν μια εντυπωσιακά μεγάλη χρονική διαδρομή, από την Παλαιολιθική Εποχή έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.
Η έκθεση προκύπτει από τη συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2026 ο διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου της Αρμενίας Νταβίτ Μπογοσιάν και ο Νίκος Σταμπολίδης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η περίοδος του Urartu, ένα από τα πιο γοητευτικά και λιγότερο γνωστά κεφάλαια της αρμενικής ιστορίας – ελάχιστα είναι γνωστά γενικά την Αρμενία και τον πολιτισμό της από τα παλαιολιθικά χρόνια, την Εποχή του Χαλκού, την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, τα αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια μέχρι την αυγή του χριστιανισμού τον 4ο αι. μ.Χ.
Με επίκεντρο τα υψίπεδα γύρω από τη λίμνη Βαν, το βασίλειο του Urartu αναπτύχθηκε κατά την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και εξελίχθηκε σε σημαντική δύναμη της Εγγύς Ανατολής. Τα εκθέματα φωτίζουν έναν κόσμο που συνδέθηκε με τους μεγάλους πολιτισμούς της περιοχής ενώ παράλληλα διατηρεί τη δική του ιδιαίτερη καλλιτεχνική και τεχνολογική ταυτότητα.

Κεραμικά, μεταλλικά αντικείμενα, όπλα, κοσμήματα, γλυπτά και άλλα ευρήματα αφηγούνται την ιστορία κοινωνιών, ηγεμόνων και ανθρώπων που έζησαν σε μια γεωγραφική ζώνη-σταυροδρόμι. Παράλληλα, αποκαλύπτουν τις επαφές και τις ανταλλαγές που διαμόρφωσαν τον κόσμο της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, δημιουργώντας απρόσμενες γέφυρες ανάμεσα στην Αρμενία, την Εγγύς Ανατολή και το Αιγαίο.
Πηγή: https://www.lifo.gr
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Το James Webb εντόπισε σήμα στο Σύμπαν που οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν
Maestro: Πότε έρχεται το μεγάλο φινάλε στο Netflix
Η EON γίνεται Nova TV – Όσα πρέπει να ξέρουν οι συνδρομητές
Το smoothie που μυρίζει μηλόπιτα και φθινόπωρο
Ανακαίνιση Κατοικίας: Ώρα για τη δεύτερη φάση – Ποιοι παίρνουν πρώτοι τα χρήματα
Συνταγή για κοτόπουλο κοκκινιστό
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Book Party με τη Μαρίνα Γιώτη στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος»
«Μονοπολάτα: Ιστορίες της Γης και των Ανθρώπων»: Μια εκδήλωση για την ιστορία και τη φυσική κληρονομιά της Παλικής
Εκδήλωση προς τιμήν των μεγάλων ευεργετών του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ληξουρίου
Ξεκινά το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Αργοστολίου
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Aiora Project: Η μουσική που τους ενώνει και η Κεφαλονιά που τους κέρδισε!
TheBarDocs: Μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εστίασης
Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλονιάς: Μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά








