Skip to main content
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα φτάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τα επόμενα πέντε χρόνια
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα φτάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τα επόμενα πέντε χρόνια
31 Μαΐου 2026

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα φτάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τα επόμενα πέντε χρόνια

Ένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο προβλέπεται για τον φετινό χειμώνα, το οποίο θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το 2027

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία προβλέπεται να πλησιάσει σε επίπεδα ρεκόρ μέσα στην επόμενη πενταετία με τη θερμοκρασία στην Αρκτική να αναμένεται να αυξηθεί γρηγορότερα σε σχέση με άλλες περιοχές, όπως προκύπτει από έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ετήσια έκθεση, η οποία παρέχει περιφερειακές προγνώσεις για τις θερμοκρασίες και τις βροχές, προβλέπει ότι οι ετήσιες παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες κοντά στην επιφάνεια της Γης θα κυμανθούν μεταξύ 1,3°C και 1,9°C πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου (1850-1900).

“Υπάρχουν πολύ σαφείς ενδείξεις ότι το κλίμα θερμαίνεται και ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται”, δήλωσε στο Reuters η Μελίσα Σίμπρουκ, ερευνήτρια στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας πέραν του 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου, σε ένα επίπεδο δηλαδή όπου τα ακραία κλιματικά φαινόμενα εμφανίζονται να αυξάνονται σε ένταση.

Καταρρίφθηκε το ρεκόρ για το θερμότερο έτος του 2024

Η έκθεση αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα κοντά στην επιφάνεια της Γης να ξεπεράσει προσωρινά τον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα μέσα επίπεδα του 1850-1900 για τουλάχιστον ένα έτος, μεταξύ 2026 και 2030.

Προβλέπει επίσης ότι θα υπάρξει ένα έτος μεταξύ 2026 και 2030 που οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, το 2024, όταν ξεπέρασαν τον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή για πρώτη φορά.

Η προσωρινή υπέρβαση του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου δεν σημαίνει ότι η Συμφωνία του Παρισιού έχει αποτύχει, καθώς αναφέρεται σε έναν μακροπρόθεσμο μέσο όρο άνω των 20 ετών και όχι σε υπέρβαση ενός μόνο έτους, δήλωσε η Σίμπρουκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι καθώς ο κόσμος πλησιάζει σε αυτό το όριο, είναι όλο και πιο πιθανό να το ξεπερνά πιο συχνά.

«Η επιστήμη είναι πολύ σαφής ότι το παράθυρο για τη διατήρηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου κλείνει γρήγορα», πρόσθεσε η Σίμπρουκ.

Εντονότερα καιρικά φαινόμενα

Οι χειμερινές θερμοκρασίες της Αρκτικής στο βόρειο ημισφαίριο κατά τα επόμενα πέντε χρόνια προβλέπεται να αυξηθούν κατά περισσότερο από 3,5 φορές από τον παγκόσμιο μέσο όρο, φτάνοντας περίπου 2,8°C πάνω από τo επίπεδο αναφοράς της περιόδου 1991-2020, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής αναμένεται να λιώσει τον Μάρτιο κατά την επόμενη πενταετία στη Θάλασσα του Μπάρεντς, τη Βερίγγειο Θάλασσα και τη Θάλασσα του Οχότσκ.

Η θέρμανση της Αρκτικής θα μπορούσε επίσης να διαταράξει τα καιρικά συστήματα και να προκαλέσει εντονότερα καιρικά φαινόμενα, ειδικά στα βόρεια τμήματα του πλανήτη, όπως εξηγεί η Σίμπρουκ.

Προβλέπονται επίσης πιο υγρός καιρός στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους επόμενους πέντε χειμώνες, καθώς και υγρές περίοδοι στη βόρεια Ευρώπη, την Αλάσκα, τη Σιβηρία και το Σαχέλ κατά την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου, ενώ αντίθετα ξηρός καιρός προβλέπεται για αυτή την εποχή στον Αμαζόνιο.

Ένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο προβλέπεται επίσης για τον φετινό χειμώνα, το οποίο θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το 2027, οδηγώντας τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε πιθανά επίπεδα ρεκόρ λόγω της θέρμανσης του Ειρηνικού Ωκεανού, σύμφωνα με τη Σίμπρουκ.

Το Ελ Νίνιο είναι μια περιοδική αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία συνήθως διαρκεί εννέα ως δώδεκα μήνες.

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι Διευθυντές και οι Σύλλογοι Διδασκόντων του Γυμνασίου και του  Λυκείου Πάστρας θα ήθελαν να εκφρ…
Μια τελευταία ευκαιρία έχουν οι ενοικιαστές για να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις που μπορεί να του…
Το Netflix ετοιμάζεται να επιστρέψει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το The Mosquito Bowl, τη νέα πολε…
Λιγουρεύτηκες σπετζοφάι αλλά προσέχεις τη διατροφή σου; Το συγκεκριμένο μπορείς να το απολαύσεις ά…
Τα Βραβεία Emmy αναγνωρίζουν τις καλύτερες τηλεοπτικές παραγωγές της προηγούμενης χρονιάς. Οι σ…
Ένα νέο crime thriller έχει τραβήξει την προσοχή των συνδρομητών του Netflix, συνδυ…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Ύψωση του Τίμιου Σταυρού στα Κηπούρια [13.09.2026]
14 Σεπτεμβρίου 2026
Το απόγευμα της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2026 τελέστηκε στην Ιερά Μονή Κηπουραίων στην Παλική ο Εσπ…
83η Επέτειος Μνήμης της Σφαγής της Μεραρχίας «Άκουι» στην Κεφαλονιά @Αργοστόλι [14.09.2026]
14 Σεπτεμβρίου 2026
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί το ετήσιο μνημόσυνο προς τιμήν των Ιταλών αξιωματικ…
Τελετή Βράβευσης Μαθητών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία @Κέφαλος [13.09.2026]
14 Σεπτεμβρίου 2026
Το απόγευμα της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2026, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», πραγματ…
1ος Ιστορικός Αγώνας Δρόμου «Οι 12 Βόρτες» @Παλιά Βαλσαμάτα [13.09.2026]
13 Σεπτεμβρίου 2026
Με τη συμμετοχή αθλητών και φίλων της πεζοπορίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου ο 1ος…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
5 Αυγούστου 2026
Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά έχει το χρώμα του Ιονίου, το άρωμα της θάλασσας και τη γεύση της Μεσογ…
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis
24 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι…
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή
18 Ιουνίου 2026
Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της συγκλονιστικής θεατρικής παράστασης «Το Χελιδόνι» στο Αργ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.