Skip to main content
Μικροί πολιτιστικοί θησαυροί του Ιονίου μπροστά σε μια νέα  πρόκληση
Μικροί πολιτιστικοί θησαυροί του Ιονίου μπροστά σε μια νέα πρόκληση
13 Ιουλίου 2020

Μικροί πολιτιστικοί θησαυροί του Ιονίου μπροστά σε μια νέα πρόκληση

Το Πανεπιστημιακό Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου μετά την επιτυχία της συζήτησης-τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των μουσείων της Κέρκυρας στις 18 Μαΐου 2020, προχώρησε στο επόμενο στάδιο χαρτογράφησης των καίριων ζητημάτων που απασχολούν τους φορείς πολιτισμού στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όχι μόνο εν καιρώ πανδημίας όπως αυτή του COVID-19, αλλά και γενικότερα στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής τους.

Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, μεταξύ 18.00 και 21.00, δόθηκε η δυνατότητα στους εκπροσώπους των μουσειακών και πολιτιστικών φορέων από την Ζάκυνθο (Μουσείο Σολωμού & επιφανών Ζακυνθίων, Βερτζάγειο Λαογραφικό  Μουσείο, Βιβλιοθήκη Γρηγορίου Ξενόπουλου, Μουσείο Ούγκο Φώσκολο), Ιθάκη (Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης), Κέρκυρα (Μουσείο Καποδίστρια, Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Κέρκυρας), Κεφαλονιά (Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη–Μουσείο Ληξουρίου-Ιακωβάτειος) και Λευκάδα (Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας, Ναυτικό Μουσείο Καστού), να εκφράσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις εμπειρίες και προοπτικές τους σχετικά με τις πρώτες μέρες της επανέναρξης λειτουργίας των οργανισμών τους μετά την καραντίνα.

Έμφαση δόθηκε σε θέματα όπως ο ψηφιακός σχεδιασμός δράσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκθέσεων, η χρησιμότητα των κοινωνικών δικτύων, της διαδικτυακής παρουσίας, και των διαδικτυακών υπηρεσιών των μουσείων, οι οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και οι προοπτικές βιωσιμότητας μέσα από συνέργειες. Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης αναπτύχθηκε ένας διάλογος για τον κοινωνικό ρόλο των πολιτιστικών οργανισμών καθώς και για το πως αυτοί μπορούν να παραμείνουν ζωντανοί υπό τις παρούσε συνθήκες και να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ανθρώπου σήμερα λαμβάνοντα υπόψη ζητήματα ρατσισμού, βίας, πολιτικής, περιβάλλοντος και ακτιβισμού. Όλοι οι συμμετέχοντες κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση ότι η δικτύωση των «μικρών» φορέων είναι σημαντική για την εξέλιξη και βιωσιμότητά τους και για αυτό το σκοπό οι Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου θα εστιάσουν σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κοινού οράματος σε όλους τους τομείς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ανακοίνωση του Δήμου Σάμης Με νέο ωράριο θα πραγματοποιούνται οι περιηγήσεις στα σπήλαια Μελι…
Τι ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση θα αντιμετωπίσουν αύριο κάτοικοι στην περι…
Λόγω εργασιών συντήρησης στο δίκτυο ύδρευσης Προσωρινή διακοπή υδροδότησης θα πραγματοποιηθεί τ…
Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα αρμόδια συνεργεία Τη διαβεβαίωση ότι η δυσάρεστη οσμή που εξαπλ…
Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026 και σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Χαριτίνης της Μάρτ…
Ήπιος καιρός προβλέπεται για τις 5–9 Οκτωβρίου, με ηλιοφάνεια τη Δευτέρα και περισσότερες νεφώσεις…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ανάσες Σιωπηλών Κραυγών»: Θεατρική παράσταση του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
5 Οκτωβρίου 2026
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και ο δραματικός όμιλος «…
Η παρουσία της Γυναικείας Χορωδίας του Δήμου Αργοστολίου στο Μεσολόγγι για τα 200 χρόνια μνήμης και τιμής στην Ηρωική Έξοδο
5 Οκτωβρίου 2026
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, το Μεσολόγγι τίμησε τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων…
Επιστροφή της εικόνας της Παναγίας Δραπανιώτισσας @Αργοστόλι [04.10.2026]
4 Οκτωβρίου 2026
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Οκτωβρίου, η Επιστροφή της εικόνας της Παναγίας της Δραπανιώτισσας στο…
Η Maria Bill έφερε τον κόσμο της Edith Piaf στο Αργοστόλι @Κέφαλος [03.10.2026]
4 Οκτωβρίου 2026
Στον κόσμο της Edith Piaf ταξίδεψε το κοινό η Maria Bill, μέσα από τη μουσική παράστασή της στο Δη…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

TheBarDocs: Μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εστίασης
2 Οκτωβρίου 2026
Οι TheBarDocs φέρνουν μια ξεχωριστή προσέγγιση στον χώρο της εστίασης, συνδυάζοντας την επαγγελματ…
Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλονιάς: Μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά
23 Σεπτεμβρίου 2026
Υπάρχουν συζητήσεις που σε κάνουν να κοιτάξεις με άλλο μάτι κάτι γνώριμο. Μια τέτοια όμορφη κουβέν…
Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
5 Αυγούστου 2026
Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά έχει το χρώμα του Ιονίου, το άρωμα της θάλασσας και τη γεύση της Μεσογ…

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.