Skip to main content
Το έθιμο το σπάσιμο της στάμνας το Μεγάλο Σάββατο στην Κεφαλονιά
Το έθιμο το σπάσιμο της στάμνας το Μεγάλο Σάββατο στην Κεφαλονιά
22 Απριλίου 2022

Το έθιμο το σπάσιμο της στάμνας το Μεγάλο Σάββατο στην Κεφαλονιά

Πρόκειται για έθιμο του νησιού μας με αρχαιοελληνικές ρίζες και με σπουδαίες αναφορές στον ορθόδοξο Ελληνικό Χριστιανικό εθιμικό βίο, εκτελώντας και υπηρετώντας ως πράξη χαράς και τρόπου την εκκλησιαστική φράση από το τροπάριο της Μεγάλης Παρασκευής (« Συ δε Κύριε ανάστησόν με, ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως»). Το έθιμο διατηρήθηκε σε όλα τα νησιά των Επτανήσων, ιδίως κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας, κατηγορήθηκε λανθασμένα ως ξενόφερτο από τη Δύση, επειδή παρόμοια έθιμα με αναπαραστάσεις θορυβώδεις έχουν και οι Καθολικοί. Το έθιμο ελάττωσε κατά τον 20ο αιώνα την κοινωνική και θρησκευτική τέλεσή του, ενώ διατηρείται αδιαλείπτως από παλιά στο Μοναστήρι της Άτρου στον Ελειό και στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στα Μονοπολάτα με τον εθιμικό τίτλο «Το κομμάτι», καθώς υπάρχουν αναφορές για τη τέλεσή του και σε άλλους ναούς του νησιού μας.
Αναφέρεται σε παλιά γραπτή μαρτυρία από ξένο περιηγητή στο νησί μας το 1829 « Το μέγα Σάββατον όταν ψάλλεται εις την Εκκλησίαν το ανάστα ο Θεός, ρίπτουσιν έξω των οίκων αγγεία ακέραια ή ημίθραυστα. Δεν διαβαίνουσιν επάνω των συντριμμάτων, αλλά τα μετατοπίζουσιν, αν πρέπη αναγκαίως να διέλθωσιν εκείθεν».

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ στο ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ στις 11.50πμ
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλλονιάς σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου & τους επαγγελματίες του Λιθοστρώτου, συνδιοργανώνουν και φέτος, ¨Το σπάσιμο της στάμνας¨. Μετά την Α΄ Ανάσταση η Φιλαρμονική Αργοστολίου της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. «Διονύσιος Λαυράγκας», θα παιανίσει χαρμόσυνα στο Λιθόστρωτο έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα, θα σπάσει η πρώτη στάμνα & θα μοιραστούν Αναστάσιμες λαμπάδες επιμέλεια του Λυκείου των Ελληνίδων, προσφορά της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.
Ακολουθώντας την Φιλαρμονική μας, συνεχίζουμε με Περατζάδα και καταλήγουμε στην πλατεία Καμπάνας, όπου συνεχίζεται η ρίψη των κεραμικών και σταμνών και θα παρακολουθήσουμε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της Ανδρικής Χορωδίας της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. & του Λυκείου των Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου, με παραδοσιακούς χορούς.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ στο ΛΗΞΟΥΡΙ στις 11.00πμ
Στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μηνιατών με το άκουσμα της Πρώτης Ανάστασης και το χαρμόσυνο χτύπημα των καμπανών σπάμε την πρώτη στάμνα υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου συνοδεία της οποίας καταλήγουμε στην Κεντρική Πλατεία όπου ακολουθεί στο σπάσιμο της στάμνας και των κεραμικών από τα γύρω μπαλκόνια.
Παράλληλα κορίτσια με παραδοσιακές στολές του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωροπούλα θα μοιράζουν στον κόσμο πασχαλινά αυγά και κουλουράκια, προσφορά της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ στη ΣΑΜΗ στις 11.00πμ
Ο Π.Σ. Αιγιαλός Σάμης & η Φιλαρμονική Σάμης της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. «Θέμος Αμούργης», συνδιοργανώνουν και φέτος το έθιμο «Το Σπάσιμο Της Στάμνας», μετά την πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σάμης.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Κ.Ε. &
Ε.Σ. Πολιτισμού – Αθλητισμού – Νέας Γενιάς

Άγγελος Δ. Κωνσταντάκης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το μεζεδοπωλείο «Μπαράκα» υποδέχεται τον Θεόφιλο Χαρίτο και τον Δημήτρη Αραγιάννη, την Κυριακή 1 Ν…
Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡχω” και ο Δήμος Αργοστολίου διοργανώνουν μια εξαιρε…
Εν’ όψει της Ιστορικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 που σηματοδότησε την ήττα του ναζισμού και…
Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας αλλά και για την ανθ…
Με εναλλαγές συννεφιάς και ηλιοφάνειας ξεκινά η εβδομάδα, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 20°C. Τ…
Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, την ονομαστική τους εορτή έχουν οι: Δημήτρη…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κυριακάτικο μεσημέρι με ζωντανή μουσική στη «Μπαράκα» στο Ληξούρι
26 Οκτωβρίου 2026
Το μεζεδοπωλείο «Μπαράκα» υποδέχεται τον Θεόφιλο Χαρίτο και τον Δημήτρη Αραγιάννη, την Κυριακή 1 Ν…
Μια εκδήλωση για τη Δωρεά Οργάνων που μας αφορά όλους – Κορυφαίοι επιστήμονες και συγκλονιστικές μαρτυρίες, σπάνε τα στερεότυπα και ενημερώνουν
26 Οκτωβρίου 2026
Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡχω” και ο Δήμος Αργοστολίου διοργανώνουν μια εξαιρε…
Πρόγραμμα Εορτασμού 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Πόρο Κεφαλονιάς
26 Οκτωβρίου 2026
Εν’ όψει της Ιστορικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 που σηματοδότησε την ήττα του ναζισμού και…
Δήμο Σάμης: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου
26 Οκτωβρίου 2026
Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας αλλά και για την ανθ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα απομεινάρια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στο υπόστρωμα της Κεφαλονίτικης γης
25 Οκτωβρίου 2026
Γράφει ο Γεράσιμος Βαρδαραμάτος Σήμερα, 83 χρόνια μετά από τις τραγικές καταστάσεις που βίωσε τ…
Odd Frame: Διασώζοντας τις φωνές και τις μνήμες της Κεφαλονιάς του ’53
20 Οκτωβρίου 2026
Οι σεισμοί του 1953 παραμένουν ζωντανοί στη μνήμη της Κεφαλονιάς, μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώ…
Aiora Project: Η μουσική που τους ενώνει και η Κεφαλονιά που τους κέρδισε!
9 Οκτωβρίου 2026
Η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα και το Aiora Project είναι η απόδειξη! Ο Παναγιώτης Κυριαζίδης και ο…
TheBarDocs: Μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εστίασης
2 Οκτωβρίου 2026
Οι TheBarDocs φέρνουν μια ξεχωριστή προσέγγιση στον χώρο της εστίασης, συνδυάζοντας την επαγγελματ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.