Skip to main content
ΡΕΤΡΟ: Η εκκλησία της Υπαπαντής στο Αργοστόλι – Ο Κεφαλονίτης πρωθυπουργός του Σιάμ Κωνσταντίνος Γεράκης
ΡΕΤΡΟ: Η εκκλησία της Υπαπαντής στο Αργοστόλι – Ο Κεφαλονίτης πρωθυπουργός του Σιάμ Κωνσταντίνος Γεράκης
2 Φεβρουαρίου 2026

ΡΕΤΡΟ: Η εκκλησία της Υπαπαντής στο Αργοστόλι – Ο Κεφαλονίτης πρωθυπουργός του Σιάμ Κωνσταντίνος Γεράκης

Ανάρτηση στο facebook page «Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας & Ιθάκης»: Διονύσης Φωκάς

Πανηγυρίζει σήμερα ο Iερός Ναός Υπαπαντής του Κυρίου στο Αργοστόλι, μια παράδοση που ξεκινάει από τον 17ο αιώνα. Χρόνια πολλά.

Σύμφωνα με παράδοση, ο Ναός της Υπαπαντής του Σωτήρα της οικογένειας Γεράκη χτίστηκε μετά από ένα ναυάγιο που είχε ο Κωνσταντίνος Γεράκης βόρεια της Κερκύρας. Ο Κωνσταντίνος σώθηκε από ένα μικρό τμήμα του πλοίου που τον κράτησε στην επιφάνεια πάνω στο οποίο πρόσεξε ότι υπήρχε η εικόνα της Παναγίας, που ανήκει στον τύπο της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας.

Τη σωτηρία του τη θεώρησε θαύμα της Παναγίας.

Διερχόμενο πλοίο μάζεψε τους ναυαγούς και όταν ο Γεράκης έφτασε στην Κέρκυρα έδωσε την εικόνα και μεγάλο χρηματικό ποσό σε κάποιον Κεφαλονίτη να τα δώσει στον πατέρα του για να χτίσει εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία. Έτσι το 1670 χτίστηκε η Υπαπαντή του Κυρίου στο Αργοστόλι, η οποία γκρεμίστηκε στους σεισμούς του 1953.

Ο Κωνσταντίνος Γεράκης είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ιστορίας της Κεφαλονιάς.

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 1647 και έφυγε από την Κεφαλονιά σε ηλικία 12 χρονών, αφού ταξίδεψε στην μυθική Άπω Ανατολή του 17ου αιώνα κατέληξε στο Σιάμ στο βασίλειο της Αγιουτάγια. Το 1683 έγινε πρωθυπουργός, πρωτοσύμβουλος «Chao phraya Wichayen» του βασιλιά Ναράι, Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου.

Έχουν περάσει 338 χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Γεράκη που τιμάται ακόμη και σήμερα, κάθε Φεβρουάριο, για την μεγάλη του προσφορά στην σημερινή Ταϊλάνδη. Δεκάδες ιστορικά βιβλία και μυθιστορήματα έχουν γραφεί για τον Κεφαλονίτη που κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά στην ιεραρχία του Σιάμ στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.

Μετά τους σεισμούς του 1953 ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής που βρίσκονταν επί της σημερινής οδού Βεργωτή καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο Παναγής Γεράκης διέσωσε ό,τι μπορούσε και με δική του πρωτοβουλία οικοδομήθηκε ο Nαός της Υπαπαντής του Σωτήρα – Αγίου Νικολάου.

Ο Iερός Nαός βρίσκεται στη περιοχή όπου προσεισμικά υπήρχε ο Ναός του Αγίου Νικολάου Τσιμάρα τον οποίο σύμφωνα με την παράδοση είχε κατασκευάσει ο Νικόλαος Τσιμάρας ισπανικής καταγωγής.

Ο Τσιμάρας είχε προσκληθεί στην Κεφαλονιά από τους Ενετούς να κατασκευάσει το κάστρο του Αγίου Γεωργίου στις αρχές του 16ου αιώνα.

Ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός & Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλονιάς & Ιθάκης «Το Ριφόρτσο» γεννήθηκε από την αγάπη μιας ομάδας ανθρώπων για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Η ιδέα ξεκίνησε μέσα από τη διαδικτυακή ομάδα «Κομπόγιο Κεφαλονιάς & Ιθάκης», που δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό αρχείο μνήμης. Στα τέλη Αυγούστου 2016, ο σύλλογος πήρε σάρκα και οστά, με στόχο να καταγράψει, να ενισχύσει και να μεταφέρει τη γνώση της τοπικής ιστορίας σε όλους. Η λέξη «Ριφόρτσο» σημαίνει ενίσχυση και επανεκκίνηση, και αυτήν ακριβώς την αποστολή υπηρετεί ο σύλλογος.

Από την ίδρυσή του, το «Ριφόρτσο» έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε πολυάριθμες δράσεις πολιτισμού, όπως ντοκιμαντέρ για τα 260 χρόνια του Αργοστολίου ως πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς και για τα 70 χρόνια από τους σεισμούς του 1953, αναβίωση του «Κεφαλονίτικου σατυρικού γάμου», περιηγήσεις, ξεναγήσεις και ομιλίες με ιστορικό περιεχόμενο, καθώς και μουσικές και χορευτικές βραδιές. Διαθέτει θεατρικό τμήμα και τμήμα εκμάθησης ευρωπαϊκών χορών και έχει συνεργαστεί με πολλούς συλλόγους του τόπου.

Μαζί με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, όπως οι αποκριάτικες γιορτές, αλλά και η «Ριγανάδα και Καντάδα» και η «Βεγγέρα όπως παλιά», που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις. Πρόσφατα δημιούργησε και την δική του διαδικτυακή παρουσία με σελίδα στο facebook και ποικίλες αναρτήσεις ιστορικού περιεχομένου.

Με όραμα, συνέπεια και σεβασμό στην παράδοση, το Ριφόρτσο συνεχίζει το έργο του: να κρατά ζωντανή την ιστορία μας και να τη μεταφέρει στις επόμενες γενιές, όχι ως ανάμνηση, αλλά ως κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.

RETRO

Ανάρτηση στο «Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας & Ιθάκης»: Διονύσης Φωκάς Η Κ…
Ανάρτηση στο «Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης»: Ελευθέριος Θεοχαράτος Πανηγύρι δεκαπε…
Ανάρτηση σε facebook page: ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΟ I LOVE KEFALONIA AND ITHACA: Δημήτρης Σπυρόπουλος…
Ανάρτηση στο «Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης»: Διονύσης Φωκάς Τρία καράβια με τα Ιερ…
Ανάρτηση στο facebook page «Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας & Ιθάκης»: Διονύση…
γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Οκτώ του Μαγιού, εόρταζαν οι Τσαγκάρηδες στο Ληξούρι! Χάθηκα…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εγκαίνια νέου τάπητα στίβου στο Δημοτικό στάδιο Αργοστολίου
14 Μαΐου 2026
Ο Δήμος Αργοστολίου και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων προσκαλούν το κοινό το Σάββατο 16 Μαϊου 2026…
Τουρνουά ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ «3X3 Streetball – Τάπα στη βία και στον ρατσισμό»
14 Μαΐου 2026
Τουρνουά ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ «3X3 Streetball – Τάπα στη βία και στον ρατσισμό» Τοποθεσία: ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ…
Ένας νέος θεατρικός σύλλογος κάνει πρεμιέρα στις 22 Μαϊου με τολογοτεχνικό θεατρικό διαμαντάκι της Σώτης Τριανταφύλλου«Πιτσιμπούργκο».
14 Μαΐου 2026
Με ιδιαίτερη χαρά θα παρουσιάσουμε στο κοινό έναν νέο θεατρικό Σύλλογο που φιλοδοξεί να προσθέσει…
Π.Σ. Φωκάτων: Δράση στοχευμένης Εθελοντικής αιμοδοσίας
14 Μαΐου 2026
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φωκάτων, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Κεφα…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Crepaland: Ιστορία σε κάθε μπουκιά!
29 Απριλίου 2026
Αργοστόλι, 2026 – Υπάρχουν γεύσεις που μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο και ιστορίες που γράφονται με…
Πάσχα με άρωμα παράδοσης στη «Voskopoula Since 1910»
10 Απριλίου 2026
H «Voskopoula All Day Bistrot» συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αυθεντικές πασχαλινές…
Πασχαλινές δημιουργίες από το Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλονιάς @Πλατεία Καμπάνας [09.04.2025]
9 Απριλίου 2026
Παρευρεθήκαμε σήμερα στο πωλητήριο του Χαροκοπείου Εργαστηρίου που είναι και πάλι κοντά…
Οι καλύτερες Πασχαλινές γευστικές απολαύσεις… στου «Σέσουλα»
9 Απριλίου 2026
Αν υπάρχει ένας πρωταγωνιστής στο πασχαλινό τραπέζι, αυτός είναι αναμφισβήτητα το Τσουρέκι του Σέσ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.