Skip to main content
Τα κάλαντα των Θεοφανείων στην Κεφαλονιά
Τα κάλαντα των Θεοφανείων στην Κεφαλονιά
5 Ιανουαρίου 2026

Τα κάλαντα των Θεοφανείων στην Κεφαλονιά

Τα Θεοφάνεια, που ο λαός τα ονομάζει και Φώτα, είναι η τρίτη μεγάλη εορτή του Δωδεκαημέρου και τιμώνται ιδιαιτέρως στην Κεφαλονιά. Μαζί με την παραμονή του Αγιασμού και τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού, σχηματίζουν ένα τριήμερο εθιμικών και εκκλησιαστικών πράξεων, που έχουν ως κύριο γνώρισμα τον αγιασμό των υδάτων και την κάθαρση του ανθρώπου και του χώρου, όπως τα παρέδωσε η παλαιά λαϊκή παράδοση του τόπου.

Από τα χαράματα της παραμονής, κατά την ημέρα του Αγιασμού, τελείται στις εκκλησίες η σχεδόν νυχτερινή ακολουθία, και αφού χαράξει για τα καλά η μέρα, οι ιερείς, φέροντες το πετραχήλι και την αγιαστήρα, περιέρχονται τα σπίτια και τα καταστήματα της ενορίας τους ψάλλοντας το «Εν Ιορδάνη». Μαζί τους έχουν συνήθως ένα παιδί, που κρατεί το σικλάκι με τον αγιασμό, ενώ οι πρασινάδες της αγιαστήρας, σύμβολα ζωής και ανανέωσης, θυμίζουν στον λαό πως ο χειμώνας υποχωρεί και η μέρα μεγαλώνει.

Μέσα σε αυτό το εθιμικό πλαίσιο εντάσσονται και τα κάλαντα των Θεοφανείων, τα οποία, αν και δεν έχουν τη διάδοση των χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων, διασώζουν παλαιό τύπο, κοινό σε πολλά μέρη της Ελλάδας και βυζαντινής καταβολής. Στην Κεφαλονιά απαντούν κυρίως σε παλαιότερες τοπικές παραλλαγές, βασισμένες στην προφορική παράδοση του νησιού.

Τα κάλαντα των Φώτων λέγονταν συνήθως από μικρές παρέες παιδιών, τις πρώτες ώρες της ημέρας ή και από την παραμονή, καθώς περιέρχονταν στα σπίτια και τα μαγαζι. Με απλό τρόπο και χωρίς ιδιαίτερη επιτήδευση, οι στίχοι τους αντλούν το περιεχόμενό τους από το ευαγγελικό γεγονός της Βάπτισης του Χριστού στον Ιορδάνη και από τη λαϊκή ευσέβεια, όπως αυτή διαμορφώθηκε και διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες, κρατώντας την Κεφαλωνίτικη μουσική ως μελωδία. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι τα κάλαντα αυτά δεν τα έλεγαν όλοι, ούτε σε κάθε σπίτι, όμως θεωρούνταν καλό σημάδι και ευλογία για τον τόπο και το νοικοκυριό που τα άκουγε.

Μικρός μικρός στη Βηθλεέμ σπηλαίω εντός ετέθη,
και τώρα άνδρας τέλειος στον Ιορδάνη τρέχει,
με ένα καμηλόδερμα ήτανε τυλιγμένος,
και με τη ζώνη του Χριστού ήταν περιζωσμένος.

Εκοίταξα στον ουρανό κι είδα σταυρό στη μέση,
κι απ’ όλα τα ονόματα * μου αρέσει,
και πάλι ματακοίταξα κι είδα ένα δυο στεφάνια,
και με το καλονύχτισμα καλά σας Θεοφάνια.

* Σε αυτό το σημείο λένε το όνομα
του νοικοκύρη του σπιτιού.

Η καταγραφή των εθίμων των Θεοφανείων και των καλάντων τους έχει ως στόχο τη διατήρηση της ζωντανής παράδοσης και τη μετάδοσή της στις νεότερες γενιές. Μέσα από τη διάσωση προφορικών μαρτυριών και παλαιών τύπων, επιχειρείται να μείνει άσβεστη η μνήμη του τόπου και των ανθρώπων του.

Το παρόν αφιέρωμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη γνωριμία με τα κεφαλονίτικα Θεοφάνεια ως στοιχείο πολιτιστικής συνέχειας και τοπικής ταυτότητας, υπενθυμίζοντας πως τα έθιμα, όσο καταγράφονται και βιώνονται, παραμένουν ζωντανά.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ακούστε τα Κεφαλονίτικα κάλαντα των Θεοφανείων. Η εκτέλεση είναι από την Χορωδία Αργοστολίου το Νοέμβριο του 2007 και κυκλοφόρησε σε 8000 αντίτυπα σε ειδική έκδοση CD με τίτλο «Κεφαλονίτικα κάλαντα του Δωδεκαημέρου» που διανεμήθηκε δωρεάν με το kefalonitis magazine Δεκεμβρίου 2007 – τεύχος 6. Την ηχοληψία της έκδοσης έκανε ο Χρήστος Νταλίπης & ο Βαγγέλης Ταπεγκιόζης, ενώ την ηχητική επεξεργασία έκανε Ο Νίκος Γαρμπής. Η έκδοση ήταν μια αφιλοκερδής προσφορά όλων των συντελεστών της, με σκοπό να διασωθούν τα Κεφαλονίτικα κάλαντα μέσα από την ψηφιακή καταγραφή τους.

RETRO

Γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Στα 1923 ο Λουκέρης αγιογράφησε μια μεγάλη εικόνα (μέγεθος θύρα…
γράφει ο Γεράσιμος  Σωτ. Γαλανός Καλώς  μας ήρθες Αύγουστε,  όγδοε  μήνα του έτο…
“Παναγιά μου αγιουτάρησε μας να πάρουμε την εκδίκηση στους άθεους αγαρηνούς που επιτέθηκαν στο μον…
γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Έφυγε από τη ζωή, 4-7-2026 και ο Κώστας Αντωνίου Αναλυτής, που…
Ανάρτηση στο «Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης»: Δημήτρης Σπυρόπουλος Μια όμορφη σπάνι…
γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Δυο λόγια για έναν εκλεκτό φίλο δυο λόγια για να μην ξεχνιόνται…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Ύψωση του Τίμιου Σταυρού στα Κηπούρια [13.09.2026]
14 Σεπτεμβρίου 2026
Το απόγευμα της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2026 τελέστηκε στην Ιερά Μονή Κηπουραίων στην Παλική ο Εσπ…
83η Επέτειος Μνήμης της Σφαγής της Μεραρχίας «Άκουι» στην Κεφαλονιά @Αργοστόλι [14.09.2026]
14 Σεπτεμβρίου 2026
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί το ετήσιο μνημόσυνο προς τιμήν των Ιταλών αξιωματικ…
Τελετή Βράβευσης Μαθητών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία @Κέφαλος [13.09.2026]
14 Σεπτεμβρίου 2026
Το απόγευμα της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2026, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», πραγματ…
1ος Ιστορικός Αγώνας Δρόμου «Οι 12 Βόρτες» @Παλιά Βαλσαμάτα [13.09.2026]
13 Σεπτεμβρίου 2026
Με τη συμμετοχή αθλητών και φίλων της πεζοπορίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου ο 1ος…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
5 Αυγούστου 2026
Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά έχει το χρώμα του Ιονίου, το άρωμα της θάλασσας και τη γεύση της Μεσογ…
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis
24 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι…
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή
18 Ιουνίου 2026
Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της συγκλονιστικής θεατρικής παράστασης «Το Χελιδόνι» στο Αργ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.