Skip to main content
ΡΕΤΡΟ: Σαν σήμερα, πειρατές επιτίθενται στην Ιερά Μονή Σισσίων στην Κεφαλονιά
ΡΕΤΡΟ: Σαν σήμερα, πειρατές επιτίθενται στην Ιερά Μονή Σισσίων στην Κεφαλονιά
18 Ιουνίου 2026

ΡΕΤΡΟ: Σαν σήμερα, πειρατές επιτίθενται στην Ιερά Μονή Σισσίων στην Κεφαλονιά

Ανάρτηση στο «Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας & Ιθάκης»: Διονύσης Φωκάς

Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου 1727, πειρατές επιτίθενται στην Ιερά Μονή Σισσίων στην Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά υπέστη πολλά δεινά από τις πειρατικές επιδρομές , απόδειξη τα τοπωνύμια Σαρακίνα και Τουρκάλαυκο όπου άραζαν τα πλοία τους. Πολλές παραδόσεις σώζονται στα χωριά για αυτές τις επιδρομές, πολλά ερημώθηκαν, ένα απ΄αυτά το χωριό Άγιος Στέφανος στην Κατωγή.

Στα Κεφαλληνιακά Σύμμικτα ο ιστοριοδίφης Ηλίας Τσίτσελης καταγράφει το παρακάτω συμβάν:

“1727. Ιουνίου 18 να ξημερώνει Κυριακή, δύο ώρες να ξημερώσει, ήλθε μια γαλιότα μπαρμπαρέζικη και έφτασε στο μοναστήρι των Σισσίων και βρήκε τους πατέρες στον όρθρο την ώρα του Ευαγγελίου, πήραν σκλάβο τον ηγούμενο παπά Ραφαήλ Άννινο Ιερομόναχο, τον παπά Ζαχαρία Μαρκόπουλο, τον παπά Νικόδημο Δαυή, τον καλόγηρο Παίσιο Ποριάρη, τρείς αγιορείτες, δύο γυναίκες, ένα πολύ μικρό παιδί και ένα καλόγερο Σιμωτά. Πήραν πράγμα άπειρο, γύμνωσαν την αγία εικόνα , πήραν το ασήμι αλλά την αγία εικόνα δεν την έβλαψαν…”

Οι Κεφαλονίτες δεν ξέχασαν αυτή την πειρατική επίθεση, μετά από αρκετά χρόνια όταν τους δόθηκε η ευκαιρία, πήραν την εκδίκηση τους, αλλά αυτή την καταγραφή θα σας την παρουσιάσουμε σε νεότερο άρθρο!

Η φωτογραφία είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός & Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλονιάς & Ιθάκης «Το Ριφόρτσο» γεννήθηκε από την αγάπη μιας ομάδας ανθρώπων για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Η ιδέα ξεκίνησε μέσα από τη διαδικτυακή ομάδα «Κομπόγιο Κεφαλονιάς & Ιθάκης», που δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό αρχείο μνήμης. Στα τέλη Αυγούστου 2016, ο σύλλογος πήρε σάρκα και οστά, με στόχο να καταγράψει, να ενισχύσει και να μεταφέρει τη γνώση της τοπικής ιστορίας σε όλους. Η λέξη «Ριφόρτσο» σημαίνει ενίσχυση και επανεκκίνηση, και αυτήν ακριβώς την αποστολή υπηρετεί ο σύλλογος.

Από την ίδρυσή του, το «Ριφόρτσο» έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε πολυάριθμες δράσεις πολιτισμού, όπως ντοκιμαντέρ για τα 260 χρόνια του Αργοστολίου ως πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς και για τα 70 χρόνια από τους σεισμούς του 1953, αναβίωση του «Κεφαλονίτικου σατυρικού γάμου», περιηγήσεις, ξεναγήσεις και ομιλίες με ιστορικό περιεχόμενο, καθώς και μουσικές και χορευτικές βραδιές. Διαθέτει θεατρικό τμήμα και τμήμα εκμάθησης ευρωπαϊκών χορών και έχει συνεργαστεί με πολλούς συλλόγους του τόπο.

RETRO

γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Δυο λόγια για έναν εκλεκτό φίλο δυο λόγια για να μην ξεχνιόνται…
γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Στις 2 του μηνός Ιουλίου, εορτή βυζαντινή, παλαιά, τιμάται και…
Γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Μια μορφή αξιοπρόσεκτη, σεβαστή για τους Ληξουριώτες, για τους…
Οι εκδηλώσεις για την ιστορική μάχη του Λάλα που έγινε τον Ιούνιο του 1821 και ήταν αποφασιστική η…
Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου 1727, πειρατές επιτίθενται στην Ιερά Μονή Σισσίων στην Κεφαλονιά Η Κεφαλ…
Μια άλλη εποχή, τα αυτοκίνητα ήταν πολυτέλεια, τα λεωφορεία έπαιρναν τον κόσμο, τον πήγαιναν στην…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Νέα ώρα έναρξης για την εκδήλωση της Γυμναστικής Καλλιτεχνίας Κεφαλονιάς
5 Ιουλίου 2026
Λόγω των καιρικών συνθηκών η εκδήλωση της Γυμναστικής Καλλιτεχνίας Κεφαλονιάς στην Καλλιθέα Λακήθρ…
Πανηγύρι Αγίου Ελευθερίου @Αίνος [04.07.2026]
5 Ιουλίου 2026
Χορός, φαγητό, ποτό και πολλά χαμόγελα ήταν όσα αποθανάτισε ο φακός του kefalonitis στο πανηγύρι τ…
Το μαγικό χωριό Παλιά Βλαχάτα μεταμορφώνεται για ακόμη μία φορά σε μια μεγάλη ανοιχτή γιορτή με ελεύθερη είσοδο!
4 Ιουλίου 2026
Για πρώτη φορά στη Κεφαλονιά το SARISTRA και το VERBENA Festival φέρνουν την αυθεντική κουλτούρα τ…
Π.Σ. «Το Ριφόρτσο»: Ριγανάδα & Καντάδα @Θαλασόμυλλος [03.07.2026]
3 Ιουλίου 2026
Μια όμορφη – καθιερωμένη πλέον με τίτλο «Ριγανάδα & Καντάδα» εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα&…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

24 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι…
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή
18 Ιουνίου 2026
Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της συγκλονιστικής θεατρικής παράστασης «Το Χελιδόνι» στο Αργ…
Κρυσταλλία Κεφαλούδη: Οι «Τίμιες Πόρνες» είναι μια παράσταση που μιλά για τον άνθρωπο πίσω από τις ταμπέλες
16 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που θα παρουσιαστεί στο Αργοστόλι, συνομιλήσαμε με την ηθ…
14 Ιουνίου 2026
Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το παγωτό γίνεται η απόλυτη απόλαυση και το Crema Mia στο Αργοστό…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.