ΡΕΤΡΟ: Το πρώτο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου προσεισμικά
Ανάρτηση σε facebook page: ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΟ I LOVE KEFALONIA AND ITHACA: Evaggelia Lula Paxinopoulos
Το πριν τον σεισμό 1953, έπήγα στην πρώτη Τάξη, θυμάμαι καί την Δασκάλα μας, την αξέχαστη Κ.Φέτση. Και μετά το ετελείωσα όπου το έφτιαχναν…
Το πρώτο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου προσεισμικά, ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στο τέλος της οδού Μομφεράτου, ήταν πραγματικά το κόσμημά μας. Ευτυχώς, πολύ το προλάβαμε, όπως μερικές τάξεις στα μέσα του 1930 έβγαλε ο μεγάλος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης που έτυχε να υπηρετεί ο πατέρας του στο Αργοστόλι ως Δημόσιος υπάλληλος!


Το ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΟ I LOVE KEFALONIA AND ITHACA αποτελεί μια νεοσύστατη αλλά ιδιαίτερα ζωντανή διαδικτυακή κοινότητα, η οποία συγκεντρώνει ήδη περισσότερα από 3.000 μέλη – ανθρώπους που μοιράζονται την αγάπη τους για την Κεφαλονιά και τη βαθιά νοσταλγία για τις εικόνες και τις ιστορίες του παρελθόντος.
Μέσα από απλές αναρτήσεις, τα μέλη της σελίδας μοιράζονται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κυρίως ασπρόμαυρες φωτογραφίες, αλλά και αφηγήσεις, προσωπικές μνήμες και μικρές ιστορίες που ζωντανεύουν στιγμές μιας άλλης εποχής. Κάθε δημοσίευση λειτουργεί σαν ένα μικρό παράθυρο στο παρελθόν του νησιού, αναδεικνύοντας πρόσωπα, τόπους και καθημερινές στιγμές που έχουν χαραχθεί στη μνήμη.
Η ομάδα παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα με καθημερινές αναρτήσεις, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε ένα πλούσιο αρχειακό υλικό, άλλοτε γνωστό και άλλοτε σπάνιο.
Αξίζει πραγματικά να την επισκεφθεί κανείς, καθώς πρόκειται για έναν ψηφιακό χώρο όπου η μνήμη, η ιστορία και η αγάπη για τον τόπο συναντιούνται. Η συμμετοχή στην ομάδα γίνεται κατόπιν αίτησης και αποδοχής από τους διαχειριστές.
RETRO
ΡΕΤΡΟ: Εικόνες της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Παλική, του αρχιμανδρίτη και αγιογράφου –προσωπογράφου Παρθενίου Λουκέρη
ΡΕΤΡΟ: Λαογραφικός διάλογος με το μήνα Αύγουστο
ΡΕΤΡΟ: 11 Ιουλίου 1731 , οι Κεφαλονίτες παίρνουν εκδίκηση για την επίθεση των πειρατών στην Ιερά μονή Σισσίων
ΡΕΤΡΟ: Κώστας Α. Αναλυτής – Δυο λόγια για τον εξαιρετικό Αγιαθεκλησιανό
ΡΕΤΡΟ: Το Αργοστόλι 1987
ΡΕΤΡΟ: Θεόδωρος Κοντονίκας
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η Ύψωση του Τίμιου Σταυρού στα Κηπούρια [13.09.2026]
83η Επέτειος Μνήμης της Σφαγής της Μεραρχίας «Άκουι» στην Κεφαλονιά @Αργοστόλι [14.09.2026]
Τελετή Βράβευσης Μαθητών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία @Κέφαλος [13.09.2026]
1ος Ιστορικός Αγώνας Δρόμου «Οι 12 Βόρτες» @Παλιά Βαλσαμάτα [13.09.2026]
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis




