Skip to main content
Η ρύπανση του αέρα επιδεινώνει το εμφύσημα των πνευμόνων όσο ένα πακέτο τσιγάρο τη μέρα
Η ρύπανση του αέρα επιδεινώνει το εμφύσημα των πνευμόνων όσο ένα πακέτο τσιγάρο τη μέρα
30 Αυγούστου 2019

Η ρύπανση του αέρα επιδεινώνει το εμφύσημα των πνευμόνων όσο ένα πακέτο τσιγάρο τη μέρα

Η ρύπανση του αέρα, κυρίως η αυξημένη παρουσία επιφανειακού όζοντος που εντείνεται με την κλιματική αλλαγή, επιταχύνει -ακόμη και μεταξύ των μη καπνιστών- την επιδείνωση του εμφυσήματος των πνευμόνων στον ίδιο περίπου βαθμό με το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων τη μέρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα ευρήματα πιθανώς εξηγούν γιατί το εμφύσημα είναι σχετικά συχνό όχι μόνο στους καπνιστές.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ουάσιγκτον, Κολούμπια και Μπάφαλο, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής και επιδημιολογίας Τζόελ Κάουφμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA), ανέλυσαν σε βάθος 18ετίας στοιχεία για περισσότερους από 7.000 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 84 ετών σε διάφορες μεγάλες αμερικανικές πόλεις, συσχετίζοντας την μακρόχρονη έκθεση σε ρύπους του αέρα (όζον, μικροσωματίδια ΡΜ, οξείδια αζώτου, μαύρος άνθρακας) με την εξέλιξη του εμφυσήματος με βάση διάφορες εξετάσεις (τομογραφίες, σπριρομέτρηση κ.α.).

«Εκπλαγήκαμε πόσο ισχυρή είναι η επίπτωση της ρύπανσης του αέρα στην πρόοδο του εμφυσήματος των πνευμόνων, ίδιας τάξης μεγέθους με τις επιπτώσεις του καπνίσματος, το οποίο είναι η γνωστότερη αιτία για τη συγκεκριμένη πάθηση», δήλωσε ο δρ Κάουφμαν.

Διαπιστώθηκε ότι μια αύξηση στο επίπεδο του όζοντος στον τόπο διαμονής κάποιου κατά τρία μέρη ανά δισεκατομμύριο (3 ppb) σε βάθος δεκαετίας, σχετιζόταν με μια αύξηση του εμφυσήματος αντίστοιχη με εκείνη που προκαλεί το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρου τη μέρα επί 29 χρόνια και η γήρανση κατά τρία χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα επίπεδα όζοντος αυξάνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ.

«Ολοένα συχνότερα γίνεται αντιληπτό ότι το εμφύσημα συμβαίνει πλέον και σε μη καπνιστές. Πραγματικά είναι ανάγκη να καταλάβουμε τι προκαλεί αυτή τη χρόνια πάθηση των πνευμόνων. Φαίνεται πιθανό πως η ρύπανση του αέρα, κάτι συχνό και δύσκολο να αποφευχθεί, αποτελεί μια σημαντική αιτία», ανέφερε ο Κάουφμαν.

Ενώ άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι τείνουν να μειωθούν, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί, το όζον εμφανίζει ανοδική τάση (το επιφανειακό όζον βλάπτει την ανθρώπινη υγεία, ενώ το όζον που βρίσκεται στη στρατόσφαιρα, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία). Το επιφανειακό όζον παράγεται κυρίως όταν η υπεριώδης ακτινοβολία αλληλεπιδρά με ρύπους από τα ορυκτά καύσιμα.

Το εμφύσημα, μαζί με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τη χρόνια βρογχίτιδα και το άσθμα, είναι οι βασικές χρόνιες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού. Όσο επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, τόσο αναμένεται να αυξάνονται και τα επίπεδα του όζοντος σε χαμηλό ύψος. Μέχρι στιγμής δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ποιό επίπεδο όζοντος είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία.

Πηγή: amna.gr

ΑΡΧΕΙΟ

Μια ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική ημέρα ήταν η σημερινή για τον Δήμο Αργοστολίου και τον αθλητ…
Ο πρώτος ελληνικός οπτικός μικροδορυφόρος εκτοξεύθηκε με πύραυλο της SpaceX και θα παρέχει εικόνες…
72 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό που άλλαξε την ιστορία των Επτανήσων Συμπληρώνονται φέτος…
Οι Γιορτές της Ρομπόλας στα Βαλσαμάτα πλησιάζουν, και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πώς γι…
Τα πανηγύρια του Άη Λια πλησιάζουν, και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πώς γιορτάσαμε τη μέ…
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πως γιορτάσαμε την μέρα τα προηγ…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πραγματοποιήθηκε το προαγωνιστικό γεύμα στον Κούταβο πριν την εκκίνηση του Kefalonia Backyard Ultra [16.10.2026]
16 Οκτωβρίου 2026
Σε μια όμορφη βραδιά, αφιερωμένη στον αθλητισμό, την ομαδικότητα και τη γνωριμία των αθλητών, πραγ…
Το backyard Ultra – World Team Championship έρχεται στην πόλη μας
16 Οκτωβρίου 2026
Οι 15 πιο δυνατοί δρομείς backyard της Ελλάδας θα αναμετρηθούν με τις 15μελείς εθνικές ομάδες 72 χ…
Book Party με τη Μαρίνα Γιώτη στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος»
16 Οκτωβρίου 2026
Ένα διαδραστικό βιβλιοπάρτι με τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη περιμένει τους μικρούς αναγνώστες το Σάββ…
«Μονοπολάτα: Ιστορίες της Γης και των Ανθρώπων»: Μια εκδήλωση για την ιστορία και τη φυσική κληρονομιά της Παλικής
15 Οκτωβρίου 2026
Τρεις εισηγήσεις για την αρχαιολογία, την ιστορία και τη γεωλογία της περιοχής, σε μια εκδήλωση πο…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Aiora Project: Η μουσική που τους ενώνει και η Κεφαλονιά που τους κέρδισε!
9 Οκτωβρίου 2026
Η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα και το Aiora Project είναι η απόδειξη! Ο Παναγιώτης Κυριαζίδης και ο…
TheBarDocs: Μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εστίασης
2 Οκτωβρίου 2026
Οι TheBarDocs φέρνουν μια ξεχωριστή προσέγγιση στον χώρο της εστίασης, συνδυάζοντας την επαγγελματ…
Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλονιάς: Μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά
23 Σεπτεμβρίου 2026
Υπάρχουν συζητήσεις που σε κάνουν να κοιτάξεις με άλλο μάτι κάτι γνώριμο. Μια τέτοια όμορφη κουβέν…
Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.