Skip to main content
10 Μαρτίου 2005

Η Ε.Λ.Μ.Ε.Κ.Ι για την ελεύθερη επιλογή σχολείου

Από την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΛΜΕΚΙ), εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, κατ’ επιταγή της ΕΕ, για «ελεύθερη» επιλογή σχολείου, αντί της γεωγραφικής κατανομής, αποτελεί μέρος της προσπάθειας για κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, των καθηγητών και των μαθητών. Είναι ένα ακόμα θεσμικό μέτρο του προωθούμενου σχολείου της αγοράς.
Η εμπειρία που υπάρχει στο Νομό, για εφαρμογή του μέτρου, πριν ακόμη αυτό νομοθετηθεί, από την προηγούμενη Διοίκηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, είναι ιδιαιτέρως αρνητική.
Ανεξέλεγκτη ροή μαθητών από περιφερειακά σχολεία προς τα αστικά κέντρα, αποψίλωση του Γυμνασίου της Αγίας Θέκλης, σταθερά προβλήματα και εντάσεις ανάμεσα στα δύο Λύκεια της πόλης του Αργοστολίου.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, καλεί το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας:
1. Να τηρήσει αυστηρά τη γεωγραφική κατανομή για όλα τα σχολεία του Νομού, τόσο για τις εγγραφές από τα Δημοτικά στα Γυμνάσια, όσο και από τα Γυμνάσια στα Λύκεια.
2. Να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο σταμάτημα του φυλλοροΐσματος των επαρχιακών σχολείων και κυρίως του Γυμνασίου της Αγίας Θέκλης.
Ειδικότερα για το Αργοστόλι:
Ο σημερινός μαθητικός πληθυσμός, για τα Γυμνάσια στο Αργοστόλι, έχει ως εξής: Στο 1ο Γυμνάσιο 70 περίπου μαθητές, 2ο-3ο Γυμνάσιο 90 μαθητές (από τους οποίους όμως σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το 1ο , υπάρχει μετά την αποφοίτηση ροή προς τα ΤΕΕ).
α Με τα σημερινά δεδομένα η διοχέτευση των μαθητών του 1ου Γυμνασίου προς το 1ο Λύκειο (συστεγαζόμενα), και του 2ου-3ου Γυμνασίου προς το 2ο Λύκειο (εκκρεμεί ο ορισμός από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας), όπως άλλωστε μέχρι σήμερα ορίζεται από τη νομοθεσία, εξασφαλίζει και την αποτροπή αρνητικών φαινομένων και την ισοκατανομή των μαθητών.
Σε περίπτωση, που παρά ταύτα, υπάρξει ανισοκατανομή, οι τελευταίοι, κατά αλφαβητική κατάταξη, μαθητές του 3ου Γυμνασίου, μπορούν, με απόφαση της Διεύθυνσης, να εγγράφονται στο 1ο Λύκειο.
β Είναι προφανές, επίσης, ότι πρέπει να σταματήσουν τα φαινόμενα των εγγραφών από παράπλευρους δρόμους. Όταν ένας μαθητής εγγράφεται σε επαρχιακό σχολείο και στη συνέχεια επιθυμεί να επιστρέψει στο Αργοστόλι, να επιστρέφει στο σχολείο στο οποίο αρχικά είχε εγγραφεί.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, εκτιμά, ότι, στην παραπάνω βάση και με τη συνεργασία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών), επιβάλλεται να ανοίξει ένας νέος δρόμος για την πορεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.
Αργοστόλι 3 Μάρτη 2005
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Μαντζουράτος Δημήτρης
Ο Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης

ΑΡΧΕΙΟ

72 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό που άλλαξε την ιστορία των Επτανήσων Συμπληρώνονται φέτος…
Οι Γιορτές της Ρομπόλας στα Βαλσαμάτα πλησιάζουν, και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πώς γι…
Τα πανηγύρια του Άη Λια πλησιάζουν, και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πώς γιορτάσαμε τη μέ…
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πως γιορτάσαμε την μέρα τα προηγ…
Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πως γιορτάσαμε την μέρα τα προηγούμ…
Μεγάλη Τρίτη σήμερα και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πως γιορτάσαμε την μέρα τα προηγούμε…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης: «Στης Πλάκας τις ανηφοριές»
6 Ιουλίου 2026
Δύο καλοκαιρινές βραδιές στην καρδιά της Αθήνας, κάτω από το φως της Ακρόπολης, κλείνουμε τη φετιν…
Π.Σ.«Χωροπούλα»: Χορευτική παράσταση @Ληξούρι [05.07.2026]
6 Ιουλίου 2026
Πριν από το καλοκαιρινό νυχτερινό σκηνικό του Ιονίου Ενυδρείου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Ιου…
Δράση Εθελοντικού Καθαρισμού παραλίας «Άμμες»
6 Ιουλίου 2026
Ο Δήμος Αργοστολίου, σε συνεργασία με την Κοινότητα Σβορωνάτων, διοργανώνει δράση εθελοντικού καθα…
Διήμερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών από τον Π.Σ. «Ο Αιγιαλός»
6 Ιουλίου 2026
Η Σάμη ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της και να υποδεχθεί ένα ξεχωριστό διήμερο αφιερωμένο στ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

24 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι…
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή
18 Ιουνίου 2026
Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της συγκλονιστικής θεατρικής παράστασης «Το Χελιδόνι» στο Αργ…
Κρυσταλλία Κεφαλούδη: Οι «Τίμιες Πόρνες» είναι μια παράσταση που μιλά για τον άνθρωπο πίσω από τις ταμπέλες
16 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που θα παρουσιαστεί στο Αργοστόλι, συνομιλήσαμε με την ηθ…
14 Ιουνίου 2026
Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το παγωτό γίνεται η απόλυτη απόλαυση και το Crema Mia στο Αργοστό…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.