Ο αντινομάρχης Σωτήρης Κουρής για τον Κοσμετάτο
«Η Κεφαλονιά αποχαιρέτησε ένα διακεκριμένο τέκνο της, που επί δεκαετίες και από πολλές θεσμικές θέσεις αφήνει πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη ανιδιοτελούς προσφοράς σε αυτόν τον τόπο. Ο Μαρίνος Κοσμετάτος φεύγει από κοντά μας πλήρης ημερών, αλλά και πλήρης δράσεως, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής, έχοντας με τις μακρόχρονες προσπάθειές του συγγράψει ένα σημαντικό κεφάλαιο της τοπικής μας Ιστορίας.
Οι περισσότεροι έχουμε την ανάμνηση του Δημάρχου Αργοστολίου Μαρίνου Κοσμετάτου, ο οποίος επί δύο συνεχείς τετραετίες άλλαξε ουσιαστικά τα πρόσωπο της πόλης, δημιουργώντας σπουδαίες υποδομές πολιτισμού και πρόνοιας, αλλά και βελτιώνοντας με τα έργα του την καθημερινότητα των ανθρώπων, σε μια εποχή δύσκολη για την τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Μαρίνος Κοσμετάτος αποτέλεσε υπόδειγμα τοπικού άρχοντα, και αυτό αποδεικνύεται με τα σαρωτικά ποσοστά εκλογής του από τους πολίτες του Αργοστολίου. Ο χρόνος δεν μας επιτρέπει να απαριθμήσουμε το τεράστιο έργο του – ας αρκεστούμε να πούμε ότι το Αργοστόλι δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς την παρουσία και την ενεργό δράση του.
Πέρα όμως από την θεσμική του δράση, ο Μαρίνος Κοσμετάτος επέδειξε αξιολογότατο έργο και συμμετέχοντας στη διοίκηση των περισσότερων από τα κοινωφελή Ιδρύματα της Κεφαλονιάς. Ουσιαστικά, δημιούργησε από το μηδέν μετά τους σεισμούς του 1953 όλες τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία και ανάπτυξή τους. Εργάστηκε ακάματα μέχρι τα βαθιά του γεράματα και προσέλκυσε πολλούς εύπορους κεφαλλήνες του εξωτερικού ώστε να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση των βασικότερων υποδομών του νησιού. Σε μια εποχή η έννοια της ‘’μη κυβερνητικής οργάνωσης’’ και του εθελοντισμού ήταν παντελώς άγνωστη, ο Μαρίνος Κοσμετάτος, πρωτοπόρος για μια ακόμη φορά, και με απόλυτη ανιδιοτέλεια, δημιούργησε θεσμούς στο νησί που άντεξαν και αντέχουν στο χρόνο.
Αξιομνημόνευτη είναι η συμβολή του στην Τοπική Επιτροπή Τουρισμού και την τουριστική προβολή του νησιού μας διεθνώς, όταν στην Ελλάδα ο τουρισμός ήταν ακόμη στα σπάργανα. Αλλά και η πολιτιστική – καλλιτεχνική του δράση. Στο Μαρίνο Κοσμετάτο χρωστάμε ένα μεγάλο μέρος των εικόνων που έχουμε από την προσεισμική Κεφαλονιά, καθώς με τη φωτογραφική του μηχανή είχε αποτυπώσει όλον εκείνο τον κόσμο που χάθηκε το 1953. Σ’ εκείνον χρωστάμε και δεκάδες προσπάθειες διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Κάθε σπουδαία προσφορά είναι πάντοτε ανιδιοτελής. Δεν περιμένει ανταπόδοση. Κι ο Μαρίνος Κοσμετάτος μπορεί να έφυγε αθόρυβα από κοντά μας, το έργο του όμως είναι εδώ, διαιωνίζοντας την παρουσία του, και διατηρώντας στη μνήμη μας την πολυσχιδή δράση του».
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ
ΑΡΧΕΙΟ
12 Αυγούστου 1953: Ημέρα μνήμης για την Κεφαλονιά
Έθιμα Καλοκαιριού: Η Γιορτή της Ρομπόλας στα Βαλσαμάτα [2015-2024]
Έθιμα Καλοκαιριού: Το πανηγύρι του Άη Λια [2015-2024]
Έθιμα Μ. Παρασκευής: Η Περιφορά του Επιταφίου [2013-2024]
Έθιμα Μ. Πέμπτης: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» [2013 – 2024]
Έθιμα Μ. Τρίτης: Το τροπάριο της Κασσιανής [2013-2024]
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πανηγύρι της Αγίας Ευφημίας
Νέα ώρα έναρξης για την εκδήλωση της Γυμναστικής Καλλιτεχνίας Κεφαλονιάς
Πανηγύρι Αγίου Ελευθερίου @Αίνος [04.07.2026]
Το μαγικό χωριό Παλιά Βλαχάτα μεταμορφώνεται για ακόμη μία φορά σε μια μεγάλη ανοιχτή γιορτή με ελεύθερη είσοδο!
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή





