Skip to main content
Ο αυτισμός «χάνεται» όταν χορεύει ο 21χρονος Χρήστος από τη Χαλκιδική
Ο αυτισμός «χάνεται» όταν χορεύει ο 21χρονος Χρήστος από τη Χαλκιδική
22 Αυγούστου 2019

Ο αυτισμός «χάνεται» όταν χορεύει ο 21χρονος Χρήστος από τη Χαλκιδική

Γράφει ο Θεολόγος Ηλιού.

 Ανεξήγητο χαρακτηρίζουν συγγενείς και φίλοι ενός 21χρονου από τη Χαλκιδική, όταν τον βλέπουν να χορεύει και να μη χάνει βήμα, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο Χρήστος Πουρνάρας ζει στην Ορμύλια και έχει 67% αναπηρία λόγω μερικού αυτισμού και βαριάς νοητικής υστέρησης. Όμως όλα αυτά «χάνονται» κάθε φορά που ακούει λάτιν μουσική και μπαίνει στο ρυθμό.

Ο 21χρονος παρακολουθεί μαθήματα χορού τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τον Απρίλιο κέρδισε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στη κατηγορία «bachata special» στο διεθνή διαγωνισμό ΤDF στη Θεσσαλονίκη, ενώ αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται για να παρουσιάσει μια χορογραφία σε φεστιβάλ χορού στην Κρήτη στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Ξεκίνησε ως θαύμα»

Η παρτενέρ του στο χορό είναι η δασκάλα του Παναγιώτα Σαχαρίδη. Μαζί ξεκίνησαν εξαρχής τα μαθήματα χορού πριν από τέσσερα χρόνια και από την πρώτη στιγμή η χημεία τους ήταν απίστευτη. «Ήρθε μια ημέρα να γραφτεί στη σχολή που δούλευα και από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα ταλέντο» δηλώνει στο makthes.gr η δασκάλα χορού, που είναι και κοινωνική λειτουργός ΔΠΘ και σύμβουλος ψυχικής υγείας HND.

«Ξεκίνησε ως ένα θαύμα και όλα κύλησαν μαγικά» αναφέρει η Παναγιώτα Σαχαρίδη για την πορεία του 21χρονου στον χορό. Όπως τονίζει, κάθε φορά που χορεύει, κανείς από το κοινό δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα παιδί με προβλήματα υγείας. «Χάνεται ο αυτισμός, βλέπεις ένα άλλο παιδί. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, παρουσιάζει χορογραφίες χωρίς να χάνει βήμα και χωρίς να βγαίνει από το ρυθμό. Είναι πολύ δύσκολο αυτό που καταφέρνει» σημειώνει η κ. Σαχαρίδη. «Δεν μπορώ να εξηγήσω αυτό που συμβαίνει» λέει από την πλευρά της η μητέρα του Μαρία Ματέα, αποδίδοντας την ικανότητά του να παρουσιάζει πιστά τις χορογραφίες σε φωτογραφική μνήμη.

Στο σπίτι του 21χρονου η μητέρα του συνήθιζε να βάζει μουσική. «Έτσι ο Χρήστος άκουγε συχνά λάτιν τραγούδια και έδειχνε ότι του άρεσε» μέχρι και τη στιγμή που ζήτησε να γραφτεί σε σχολή χορού. Τον πρώτο χρόνο στα μαθήματα συμμετείχε και η μητέρα του 21χρονου, αλλά γρήγορα ο νεαρός εξοικειώθηκε και η όλη η χορευτική ομάδα τον αγκάλιασε. Σήμερα, προπονείται δυο φορές την εβδομάδα με το τμήμα ενήλικων στο Αθλητικό Σύλλογο Σιθωνίας, όπου εργάζεται από πέρυσι η δασκάλα του, αλλά έχει και εξατομικευμένα μαθήματα για τους διαγωνισμούς που συμμετέχει.

Πώς άλλαξε η ζωή του

Τα σημάδια βελτίωσης στη ζωή του 21χρονου είναι εμφανή, κυρίως στην ψυχολογία του, όπως επισημαίνουν η μητέρα του και η δασκάλα του. «Πλέον έχει ανοιχτεί με τον κόσμο και έχει φοβερή αυτοπεποίθηση. Βλέπω μια φοβερή αλλαγή στον Χρήστο τα τελευταία χρόνια. Έχει ερωτευθεί το χορό» δηλώνει στο makthes.gr η μητέρα του. Τα συναισθήματα που νιώθει κάθε φορά που τον βλέπει να χορεύει, δεν μπορεί να μας τα περιγράψει με λέξεις. «Κλαίω κάθε φορά που τον βλέπω. Νιώθω πάρα πολύ περήφανη, βλέποντάς τον να χορεύει» αναφέρει.

Σύμφωνα με τη δασκάλα του Παναγιώτα Σαχαρίδη, ο χορός έκανε τον 21χρονο να κοινωνικοποιηθεί, να νιώθει ελεύθερος και να μπορεί να εκφράζεται. «Ο Χρήστος απελευθερώνεται κάθε φορά στο μάθημα, γιατί στο χορό υπάρχει η επαφή μόνο μέσα από το σώμα και αυτό το αγαπάει πολύ. Δεν έχει να δώσει εξηγήσεις πουθενά όταν χορεύει και αυτό τον ανακουφίζει» εξηγεί.

  21χρονος φοίτησε στο εκπαιδευτικό κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης (ΑΜΕΑ) στη Λακκιά Θεσσαλονίκης και έχει πιστοποίηση πληροφορικής, την οποία λατρεύει. Μιλώντας με τη μητέρα του, μας μίλησε για τον αγώνα που έκανε ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του. «Καθημερινά έκανα 110 χιλιόμετρα για να πάει ο Χρήστος στα μαθήματά του και γυρνούσαμε πάλι πίσω στην Ορμύλια» λέει η 45χρονη, τονίζοντας πως εφόσον έβλεπε χαρούμενο το γιο της, έκανε ο,τι μπορεί, λαμβάνοντας μόνο τη σύνταξη χηρείας.
 
Δείτε βίντεο από την συμμετοχή του στο ΤDF
 
Πηγή:  www.amea-care.gr

ΑΡΧΕΙΟ

Μια ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική ημέρα ήταν η σημερινή για τον Δήμο Αργοστολίου και τον αθλητ…
Ο πρώτος ελληνικός οπτικός μικροδορυφόρος εκτοξεύθηκε με πύραυλο της SpaceX και θα παρέχει εικόνες…
72 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό που άλλαξε την ιστορία των Επτανήσων Συμπληρώνονται φέτος…
Οι Γιορτές της Ρομπόλας στα Βαλσαμάτα πλησιάζουν, και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πώς γι…
Τα πανηγύρια του Άη Λια πλησιάζουν, και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πώς γιορτάσαμε τη μέ…
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πως γιορτάσαμε την μέρα τα προηγ…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκκίνηση για την Team Hellas στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Backyard Ultra @Αργοστόλι [17.10.2026]
17 Οκτωβρίου 2026
Ξεκίνησε σήμερα, Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στο Αργοστόλι η προσπάθεια της Team Hellas στο Backyard Ult…
Πραγματοποιήθηκε το προαγωνιστικό γεύμα στον Κούταβο πριν την εκκίνηση του Kefalonia Backyard Ultra [16.10.2026]
16 Οκτωβρίου 2026
Σε μια όμορφη βραδιά, αφιερωμένη στον αθλητισμό, την ομαδικότητα και τη γνωριμία των αθλητών, πραγ…
Το backyard Ultra – World Team Championship έρχεται στην πόλη μας
16 Οκτωβρίου 2026
Οι 15 πιο δυνατοί δρομείς backyard της Ελλάδας θα αναμετρηθούν με τις 15μελείς εθνικές ομάδες 72 χ…
Book Party με τη Μαρίνα Γιώτη στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος»
16 Οκτωβρίου 2026
Ένα διαδραστικό βιβλιοπάρτι με τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη περιμένει τους μικρούς αναγνώστες το Σάββ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Aiora Project: Η μουσική που τους ενώνει και η Κεφαλονιά που τους κέρδισε!
9 Οκτωβρίου 2026
Η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα και το Aiora Project είναι η απόδειξη! Ο Παναγιώτης Κυριαζίδης και ο…
TheBarDocs: Μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εστίασης
2 Οκτωβρίου 2026
Οι TheBarDocs φέρνουν μια ξεχωριστή προσέγγιση στον χώρο της εστίασης, συνδυάζοντας την επαγγελματ…
Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλονιάς: Μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά
23 Σεπτεμβρίου 2026
Υπάρχουν συζητήσεις που σε κάνουν να κοιτάξεις με άλλο μάτι κάτι γνώριμο. Μια τέτοια όμορφη κουβέν…
Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.