Skip to main content
Η UNESCO αναγνωρίζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς
Η UNESCO αναγνωρίζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς
23 Μαΐου 2026

Η UNESCO αναγνωρίζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς

Η Βρετανία επιμένει στις πάγιες θέσεις της για το θέμα, επαναλαμβάνοντας ότι αποκτήθηκαν νομίμως.

Η UNESCO αναγνωρίζει, για πρώτη φορά, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και συνδέονται άρρηκτα με την ελληνική πολιτιστική ταυτότητα, μια εξέλιξη που επαναφέρει στο προσκήνιο το διαχρονικό αίτημα για την επανένωσή τους και αναβαθμίζει τη διεθνή συζήτηση γύρω από το ζήτημα.

Στην 25η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) την Παρασκευή, συζητήθηκε το θέμα της οριστικής επιστροφής και της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο βρίσκεται σταθερά στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής από το 1984.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε ενώπιον διεθνούς επιτροπής αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ελλάδας ότι πρόκειται για ένα δίκαιο και διαρκές αίτημα: την επιστροφή και την επανένωση των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στην επιχειρηματολογία της, υποστήριξε ότι τα Γλυπτά αποσπάστηκαν από τον Λόρδο Έλγιν χωρίς νόμιμη άδεια, καθώς δεν υπήρξε φιρμάνι ή επίσημο οθωμανικό έγγραφο που να νομιμοποιεί την πράξη. Παράλληλα, έγινε αναφορά στις σοβαρές φθορές που υπέστησαν τα μνημεία τόσο κατά τη βίαιη απομάκρυνσή τους από τον Παρθενώνα όσο και από μεταγενέστερες επεμβάσεις, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν τον τρόπο διαχείρισής τους από το Βρετανικό Μουσείο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στις συνεχείς προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να βρεθεί λύση μέσω διεθνών διαδικασιών και συστάσεων, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η Αθήνα αποδίδει αυτή την έλλειψη προόδου στην εμμονή της βρετανικής πλευράς στην επιλογή του δανεισμού ως πιθανής λύσης, θέση που η Ελλάδα δεν αποδέχεται.

Τέλος, η ελληνική αντιπροσωπεία κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να επιδείξει πολιτική βούληση για συμμόρφωση με τις διεθνείς συστάσεις, ενώ υπογράμμισε ότι το ζήτημα έχει ισχυρή ηθική και πολιτιστική διάσταση.

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο επανέλαβε τη θέση ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα και ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την επιστροφή τους, επισημαίνοντας παράλληλα τη μεγάλη επισκεψιμότητα του Βρετανικού Μουσείου.

Στην επιτροπή, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, αρκετά κράτη-μέλη και παρατηρητές εξέφρασαν υποστήριξη στο αίτημα της Ελλάδας και ζήτησαν τη συνέχιση των προσπαθειών για επανένωση των Γλυπτών.

Παράλληλα, η Τουρκία επανέλαβε τη θέση ότι δεν υπάρχει επίσημο οθωμανικό έγγραφο που να δικαιολογεί την απομάκρυνσή τους από τον Παρθενώνα, καλώντας το Ηνωμένο Βασίλειο να μην επικαλείται σχετικό φιρμάνι σε διεθνή fora.

Γλυπτά Παρθενώνα: Το κείμενο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO 

H Διακυβερνητική Επιτροπή υιοθέτησε Σύσταση, το κείμενο της οποίας, μεταξύ άλλων:

  • Παραπέμπει στις προηγούμενες συστάσεις και τις Αποφάσεις της.
  • Σημειώνει ότι η Ελλάδα καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστούν για την επανένωση των Γλυπτών και την μόνιμη έκθεσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.
  • Αναγνωρίζει, για πρώτη φορά, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και συνδέονται άρρηκτα με την ελληνική πολιτιστική ταυτότητα.
  • Εκφράζει την βαθιά της ανησυχία για το γεγονός ότι η επίλυση του θέματος παραμένει σε εκκρεμότητα για μεγάλο διάστημα.
  • Καλεί για μία ακόμη φορά τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση της διαφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του θέματος.
  • Καλεί τον γενικό διευθυντή της UNESCO, να βοηθήσει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, με σκοπό την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
  • Αποφασίζει να ενταχθεί το ζήτημα των Γλυπτών στην ατζέντα της 26ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής.

Πηγή: https://www.lifo.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα για την ανάπτυξη των επαγγ…
Ο Κρυμμένος Όρμος των Superyachts | Ευρετή, Φισκάρδο Κεφαλονιάς! Ακολουθήστε ένα εναέριο ταξίδι πά…
Λήγει η προθεσμία για την έκδοση νέας ταυτότητας – Τι σημαίνει αυτό για όσους δεν έχουν προχωρήσει…
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή για το φοιτητικό επίδομα https://…
Η Adélaïde Labille-Guiard ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε άδεια να ιδρύσει εργαστήριο στο Λούβρο, ω…
Η ικανοποίηση από την εργασία δεν εξαρτάται μόνο από τον μισθό, αλλά και από το κλίμα στον χώρο ερ…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Π.Σ.«Χωροπούλα»: Χορευτική παράσταση @Ληξούρι [05.07.2026]
6 Ιουλίου 2026
Πριν από το καλοκαιρινό νυχτερινό σκηνικό του Ιονίου Ενυδρείου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Ιου…
Δράση Εθελοντικού Καθαρισμού παραλίας «Άμμες»
6 Ιουλίου 2026
Ο Δήμος Αργοστολίου, σε συνεργασία με την Κοινότητα Σβορωνάτων, διοργανώνει δράση εθελοντικού καθα…
Διήμερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών από τον Π.Σ. «Ο Αιγιαλός»
6 Ιουλίου 2026
Η Σάμη ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της και να υποδεχθεί ένα ξεχωριστό διήμερο αφιερωμένο στ…
Κ.Α.Π.Η. Λειβαθούς: Γιορτή Ριγανάδας
6 Ιουλίου 2026
Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή γιορτή αφιερωμένη σε μία από τις πιο αγαπημένες παραδοσιακές γεύσεις της…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

24 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι…
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή
18 Ιουνίου 2026
Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της συγκλονιστικής θεατρικής παράστασης «Το Χελιδόνι» στο Αργ…
Κρυσταλλία Κεφαλούδη: Οι «Τίμιες Πόρνες» είναι μια παράσταση που μιλά για τον άνθρωπο πίσω από τις ταμπέλες
16 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που θα παρουσιαστεί στο Αργοστόλι, συνομιλήσαμε με την ηθ…
14 Ιουνίου 2026
Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το παγωτό γίνεται η απόλυτη απόλαυση και το Crema Mia στο Αργοστό…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.